Katanci mesarima

Bez autora
May 09 2010

Veterinarska inspekcija je u prvom kvartalu ove godine povukla iz prodaje za 30 odsto manje namirnica nego u istom periodu lane! Razlog za takav trend na tržištu, nisu samo visoke kazne, već i veliki broj zatvorenih objekata za proizvodnju hrane animalnog porekla, jer ne ispunjavaju određene veterinarsko-sanitarne uslove. Od početka ove godine zatvoren je 21 objekat za proizvodnju hrane, pre svega, manje klanice, mesare i mlekare, zatim pogoni za preradu jaja, ribe. Jedan od ključnih uslova da bi u procesu prerade hrana bila bezbedna je posedovanje „hasap“ sistema, koji je po Zakonu o veterinarstvu u Srbiji obavezan od 1. januara 2009. godine. Međutim, pojedini pogoni za preradu hrane nastavili su da rade po starom, ne ipunjavajući osnovne standarde. Zbog toga se, u narednom periodu, ako se ne prilagode propisima, očekuje veći broj zatvorenih objekata.

Katanci mesarimaVeterinarska inspekcija je u prvom kvartalu ove godine povukla iz prodaje za 30 odsto manje namirnica nego u istom periodu lane!

Razlog za takav trend na tržištu, nisu samo visoke kazne, već, kako ističu u Upravi veterine Srbije i veliki broj zatvorenih objekata za proizvodnju hrane animalnog porekla, jer ne ispunjavaju određene veterinarsko-sanitarne uslove.

- Od početka ove godine zatvoren je 21 objekat za proizvodnju hrane, pre svega, manje klanice, mesare i mlekare, zatim pogoni za preradu jaja, ribe - ističe Dragana Đaković-Jelčić iz Odeljenja veterinarske inspekcije pri Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Jedan od ključnih uslova da bi u procesu prerade hrana bila bezbedna, dodaje naša sagovornica, je posedovanje „hasap“ sistema, koji je po Zakonu o veterinarstvu u Srbiji obavezan od 1. januara 2009. godine. Međutim, pojedini pogoni za preradu hrane nastavili su da rade po starom, ne ipunjavajući osnovne standarde. Zbog toga se, u narednom periodu, ako se ne prilagode propisima, očekuje veći broj zatvorenih objekata.

Inače, tokom 2009. inspektori su okačili katanac na ukupno 54 pogona širom Srbije, a sudeći prema dosadašnjim podacima, taj broj do kraja 2010. biće dupliran.

Od početka godine veterinarska inspekcija je povukla iz prodaje 17,5 tona mesa, 13,8 tona raznih mesnih prerađevina, 2,2 tone ribe, dve tone meda, 204.280 komada jaja ...

- Sporni proizvodi zatečeni su u prometu najčešće bez prateće dokumentacije, deklaracije, ili pak meso nije bilo propisno obeleženo - objašnjava Dragana Đaković-Jelčić.

- U vitrinama i na rafovima našli su se i proizvodi sa isteklim rokom upotrebe.

Protiv prometnika, koji su trgovali ovakvom robom, koja može da ugrozi zdravlje ljudi, veterinarska inspekcija je podnela prijave sudu. A, kazne za ove propuste za fizička lica su od 50.000, a za pravna od 200.000 dinara pa naviše.

Kontrola

Inspektori su pored zelenih pijaca kontrolisali samoposluge, prodavnice za prodaju mesa, proizvoda od mesa, mleka, proizvoda od mleka, jaja... Sprovedena je vanredna, akcijska kontrola u 25 okruga na teritoriji Srbije, u 284 maloprodajna objekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik